Változatos tervezési és célmegvalósítási technikákkal szoktam találkozni, mindenkinek más válik be. Azt is sokszor megkapom kérdésként, hogy mi a tuti módszer, ha a jövőnk megtervezéséről, céljaink megvalósításáról van szó. Most nem egy módszerről fogok mesélni, hanem a vizualizálást hasonlítom össze a tervezéssel. Biztosan te is sokat hallasz mostanában arról, hogy vizualizáld, mit szeretnél, és ha rendszeresen csinálod, akkor az előbb-utóbb bekövetkezik. A vizualizációt teremtő képzeletnek is szokták hívni. Számtalan cikket lehet találni az interneten a következő címmel: „a vizualizáció a sikeres célmegvalósítás titka”. Vajon tényleg a vizualizáció a sikeres célmegvalósítás titka? És ha igen, akkor nem is kell tervezni?

Mielőtt folytatom a gondolatmentet, még gyorsan megemlítem, hogy mi ennek a „Gyakori tervezős kétségek” sorozatnak a háttérsztorija:

Segítségetekkel elkezdtem összegyűjteni egy kérdőívben a legnagyobb félelmeket, kétségeket, kételyeket a tervezéssel kapcsolatban. Arra gondoltam, hogy nagyon rövid bejegyzésekben megválaszolom ezeket, vagy legalábbis reagálok rájuk. (Ha még nem töltötted ki a kérdőívet, itt megteheted. Köszönöm!) Most pedig mesélek tovább.

 

Van-e kapcsolat a tervezés és a vizualizáció között?

Először is, minden terv pontatlan, irreális, tekintve, hogy nem ismerjük a jövőt, és nem tudjuk, hogy mi fog történni.

A tervre inkább úgy jó tekinteni, hogy az a lehetséges vagy vágyott jövőd lemodellezése. Ha a terv le van írva, akkor a vágyott jövőd képe vagy modellje nem változik, konzisztens marad, és azt visszanézve, visszaolvasva, bármikor fel tudod idézni, hogy mit szeretnél. Különösen fontos lehet ezt visszaolvasni akkor, amikor a napi mókuskerékben kezded elfelejteni, hogy egyáltalán miért is csinálod azt, amit csinálsz.

Tehát a tervezés is egyfajta vizualizáció, hiszen a tervezés közben vizualizálod a jövődet.
Sokszor mesélitek nekem, hogy szkeptikusak vagytok ilyen-olyan módszerekkel kapcsolatban, mint akár a vizualizáció. Nem baj. A tervezés és a vizualizáció nem teremti meg számodra a jövőd, viszont nagy hatással bír a jelenedre, a jelen döntéseidre, a hozzáállásodra, a választásaidra, a gondolataidra.
Ha van egy konzisztens, alig változó képed a jövődről, és aszerint cselekszel nap, mint nap, végül tényleg sikerül elérni a célodat, mert minden pillanatban megteremted a lehetőséget arra, hogy tegyél azokért a célokért. Igen…, ez az a rész, ami rajtad múlik. Ezért nem elég csak a vizualizáció vagy a tervezés, ha mellette a cselekvés elmarad. Mert akkor inkább hívjuk a tervezést vagy a vizualizációt álmodozásnak.

 

Most te jössz!

Tervezni vagy vizualizálni szoktad-e a jövődet? Netalántán csak álmodozni szoktál, és elmarad a cselekvés? Mesélj, kíváncsi vagyok! 🙂

A májust arra szánom (a szokásos munkáim mellett), hogy összeállítsak egy online tanfolyamot a hosszú távú tervezésről. Amint elérhető lesz a tanfolyam, szólni fogok a Facebook oldalamon, Instagrammon és a Facebook csoportban is, biztosan az is hasznos lesz számodra. Hamarosan jön a következő gyakori kérdés a tervezéssel kapcsolatban. 🙂

Májusban a FB csoportban mindenki választ magának egy nagy célt erre a hónapra, és rendszeresen számon kérjük egymást, hogy ki hol tart. Mert együtt könnyebb, és persze a cselekvés fontosabb, mint maga a tervezés vagy a puszta álmodozás. 🙂

Várlak ott is szeretettel!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük