Nagyon szeretem a 30 napos kihívásokat, csináltam már tavaly néhányat.

Pár hete úgy éreztem, hogy újra szükségem van egy 30 napos kihívásra, amikor csak egy dologra fókuszálok. Szükségem van arra, hogy változtassak. Mert sok mindennel foglalkozok, és az elmúlt hónapokban felgyűltek azok a dolgok, amikkel foglalkozni kellene, mielőtt minden szétcsúszik.

Mivel kellene foglalkoznom?

(Vagyis mi legyen a 30 napos kihívásom témája?)

1. téma a 30 napos kihívásra – Az elalvási rutinom megreformálása

Nagyon büszke voltam arra tavaly, hogy este 8-9 körül már nem ülök a gép előtt, már nem pötyögök a telefonon, már nem olvasok üzeneteket, emaileket. Ez segített abban, hogy kikapcsolódjak, kirázzam a fejemből a napot, és nyugodtan lefeküdjek. Jó érzés volt, hogy nem pörög az agyam mindenféle ötleten és teendőkön.

Aztán év végén csináltam egy 30 napos kihívást, létrehoztam erre egy külön Facebook csoportot is, és minden egyes nap reggel és este 1-1 órát a csoporttal foglalkoztam. A csoporttagokat kísértem az úton, motiváltam őket, és motiváltuk egymást. Nagyon élveztem azt a 30 napot, tanulságos volt, és sokat köszönhetek a csoporttagok bizalmának és nyitottságának.

DE! (…mert mindig vagy egy de 🙂 ), nem tudatosan kialakítottam egy új szokást azzal, hogy esténként 9-10 óra körül a 30 napos kihívás csoportban megválaszoltam az üzeneteket, kommenteket, megírtam a napról a beszámolót. Az új szokás az lett, hogy elalvás előtt az ágyban fekszem, és még ezekkel a dolgokkal foglalkozom. Aztán mikor mindent befejeztem, letettem a telefonomat, és aludtam.

Egyrészt nagyon érdekes, hogy egy új dolog milyen hatással van az élet más részeire is (tehát ha új szokást készülsz bevezetni, nagyon vizsgáld meg, hogy milyen hatással lesz az az életed más részeire 🙂 ), másrészt ez a példa is mutatja, hogy mennyire könnyű új, rossz szokásokat kialakítani. 

Nos…, ott tartok most, hogy azóta is megnézem az üzeneteket és megválaszolom őket elalvás előtt. Emiatt nyugtalanabb az alvás is, mert sokszor pörög az agyam, és arra ébredek, hogy megint van egy új ötletem. (Ami jó…, de ne éjszaka jussom eszembe. :) )

2. téma a 30 napos kihívásra – Nagytakarítás MINDEN területen

Hihetetlen, hogy mennyi mindent lehet felhalmozni 1 év alatt. Mennyi tárgy, kacat, cetli, jegyzet, félbehagyott könyv, félbehagyott tanfolyam, elmentett könyvjelzők, ötletek…

Nem beszélve a háztartásban felhalmozott dolgokról: konyhás, fürdőszobás, nappalis, étkezős cuccok, ruhák, amiket (még/már) nem hordok…

Szeretem a minimalizmust, és próbálok rendszeresen törekedni az egyszerűsítésre. Szeretem, ha kevés tárgyam van. Szeretem, ha átlátom a dolgaimat. Szeretem a rendet, mert ha kívül rend van körülöttem, akkor bennem is nagyobb a rend.

DE! (…igen, itt is van egy de… 🙂 ) talán tavaly tavasszal volt utoljára nagytakarítás az életemben, és eljött az idő, hogy újra megtegyem. Erre ideális lenne egy 30 napos kihívás.

30 nap alatt rendbe tenni az életemet… hmm… csábító… 🙂

 

3. téma a 30 napos kihívásra – Új otthonról dolgozós rutin kialakítása

Sokat dolgoztam azon, hogy kialakítsak magamban egy jól működő otthonról dolgozós rutint. Mert otthonról dolgozni nem könnyű, és rendszer nélkül könnyen szétfolynak a napok, az eredmények pedig…nos, azok nem jönnek…

Amikor már minden kialakul, és szinte minden tökéletesen működik, úgyis jön valami, ami változtatásra késztet.

Igen, jött a változás. Tavaly év végétől Férjem is itthon van. Az első hetek voltak a legnehezebbek, hiszen az ő rutinja más, mint az enyém. Az én rutinomba pedig bezavart az, hogy ő is itthon van. Így szépen lassan elmaradtak a reggeli tornák, jogázás, meditáció.

Azt is tudom, hogy mire kialakítom az új rutint, újra minden megváltozik. 🙂

 

Melyiket válasszam?

A céljainkhoz vezető úton a szokásainknak nagy szerepük van.

A reggeli rutinom, az otthonról dolgozó rutinom nagyon sokat segített abban, hogy fókuszáltan, tudatosan, következetesen haladjak a céljaim felé. Most viszont eljött a változás és a változtatás ideje.

Bármelyik témát választom, mindegyiknek hatása lesz az eredményeimre. A káosz, a rendszertelenség (ami felé tartok…, de még időben elcsíptük 🙂 ) hatással lesz ezekre a területekre, ha nem változtatok:

  • nap közben ott a PM munka, a projektek, konferenciahívások, emailezések,
  • reggel és munka után, vagy ebédidőben ott a coaching, a blog, a DXN,
  • és persze a házasságom, a pihenés és a háztartás. 🙂 (Most írtam le először azt a szót, hogy a “házasságom” 🙂 ).

 

Március 21-én kezdődik a 30 napos kihívás, addig választani fogok:

A cél pontos megfogalmazása a legfontosabb, tehát “csak” azt kell kitalálnom, hogy milyen eredményt várok a 30 napos kihívástól.

 

MOST TE JÖSSZ!

  • Ezek között van olyan téma, amit szívesen figyelemmel kísérnél, és olvasnál róla beszámolót?
  • Ezek közül van olyan téma, ami nálad is aktuális?
  • Mi az a szokás, aminek a megváltoztatása a legnagyobb hatással lenne az életed egyes területeire?

Ha te is szeretnél részt venni a 30 napos tavaszi kihívásban, katt ide, vagy a lenti képre, és találkozzunk a Facebook csoportban. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük