Mi, Y generációsok, még úgy nőttünk fel, hogy nem volt közösségi média. Ma pedig már meghatározza az életünket, és nem telik el úgy nap (óra…), hogy ne használnánk. Sőt, nem csak akkor használjuk, amikor szükségünk van rá, nem csak hasznos dolgokra használjuk, hanem függünk tőle.

 

3 csoportot látok, ha a közösségi média használatát nézem:

 1. Van, aki tudatosan próbál figyelni, köztük én is, hogy mennyit és mire használja.
 2. Van, aki lázad, ők egyáltalán nem használják a közösségi médiát, sok esetben okos telefonjuk sincs.
 3. Van, aki állandóan, kontrollálatlanul használja.

Szeretem azt gondolni, hogy az első kategóriába tartozom, de ehhez a tudatossághoz rendszeresen figyelnem kell magamat, és ha azt veszem észre, hogy most csak úgy görgetem a Facebook-ot, de bambulok már vagy 20 perce, akkor magamra kell szólni, hogy “hahó, mit csinálsz, és miért csinálod ezt most?”

 

Rendszeres digitális detox:

Érzem magamon is, hogy évről-évre változik a hozzáállásom a Facebook-hoz, az Instagram-hoz. Évek óta minden nyáron elmegyünk kempingezni valamelyik tengerpartra a férjemmel. Az ilyen nyaralás nálunk digitális detox, mert az az 1-2 hét nem arról szól, hogy telefon van a kezünkben. Sokszor azt sem tudjuk, éppen a sátor melyik részén bújik meg, mert napok óta nem láttuk.

De észrevettem, hogy évről-évre nehezebben állok át a mindennapos telefonhasználatból a “nem használom a telefonomat” állapotba. Ilyenkor tudatosul bennem, hogy a telefon, a folyamatos online jelenlét mennyire észrevétlenül az életünk része tud lenni. Úgy, hogy tényleg sokszor fel sem tűnik.

Sokan félnek, hogy lemaradnak valamiről, ha egy napig, pár napig, 1-2 hétig nem nézik, hogy mi történik a nagyvilágban. Az elmúlt évek során, amikor hazatértünk a kempingezésből, a következő tanulságok vártak otthon.

 

Digitális detox utáni tanulságok:

 • Nagyon sok email érkezett, így kellett egy nagy takarítás: ilyenkor sokszor az is kiderült, hogy sok hírlevelet nem is olvasok, és azokról leiratkoztam. Kevés személyes email volt a bejött emailek között.
 • Sok Facebook értesítés érkezett: de tényleg annyira sok, hogy lehetetlen volt mindet átnézni. De semmi pótolhatatlanról nem maradtam le.
 • Érdekes volt megtapasztalni, hogy a világ nélkülem is megy tovább, hogy nyugodtan el lehet tűnni pár napra, 1-2 hétre.
 • A számomra fontos emberek mindig tudták hol vagyok, és nekik a nyaralás előtt külön szoktam szólni, hogy sms-t írjanak, hogy valami sürgős, fontos dolog történik.
 • Ami miatt még izgulni szoktam a digitális detox alatt az, hogy ha munkával kapcsolatos megkeresés érkezik, akkor nem tudok válaszolni, pedig az oldalaimon fent van, hogy 24-48 órán belül válaszolok. Erre is van megoldás: out of office automatikus üzenet beállítása, ami megfelelő tájékoztatást ad.

 

Digitális detox utáni érzések:

Nem beszélve arról, hogy mennyire kitisztul a fej, az elme, mennyire elcsendesednek a gondolatok pár nap, vagy 1-2 hét alatt.

Ahhoz is idő kell, míg átáll az agyam az “ebből milyen jó poszt lenne” szemléletből a “csak úgy élvezem, nézem, saját magam kedvéért” szemléletre.

Mennyire jó érzés meghallani a belső hangot ilyenkor.

Sok-sok dolgot át szoktam értékelni egy ilyen időszak alatt, és nagy döntések is születtek már ilyenkor.

 

Most te jössz!

 • Mennyire függsz a közösség médiától?
 • Mennyire tudod tudatosan kezelni? Hogyan, mi vált be?
 • Mire használod a közösségi médiát?
 • Szoktál telefon nélküli, internet nélküli, közösségi média mentes órákat, napokat tartani?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük