Hihetetlen, hogy ahhoz képest, hogy milyen sokat lehet mostanában hallani azokat a kifejezéseket, mint introvertált és extrovertált, még mindig mennyire nem tisztázott, hogy mit is jelentenek ezek pontosan.

Introvertált vagyok. Ez nem azt jelenti, félek az emberektől, vagy nem szeretem az embereket. Ez azt jelenti, hogy szükségem van egyedüllétre, hogy töltődjek, és sokszor csevegés helyett inkább mély gondolatokra és mély beszélgetésekre vágyom.

Susan Cain nevét érdemes megnézni, ő maga is introvertált, és elkezdte nagyon alaposan körbejárni a témát. Évekig végzett kutatásokat, aminek az egyik eredménye a Csend – A hallgatás ereje egy harsány világban c. könyv, amit nem csak introvertáltaknak ajánlok, hanem bárkinek, akit érdekel az emberi természet.

Susan Cain úgy fogalmaz a könyvében, hogy:

…olyan ma introvertáltnak lenni egy extrovertált világban, mint nőnek lenni egy férfi domináns világban. Mert most az extrovertált ideál világát éljünk, amiben a karizmatikus, energikus személyiség a vonzó, és a csendesebb emberekre sokszor úgy tekintünk, mint akikkel valami baj van, és akiket “meg kell gyógyítani”.

Mielőtt rátérek az Insta kihívás kiértékelésére, meséljetek, mit gondoltok az introvertáltakról? Kíváncsi vagyok, milyen kép jelent meg bennetek. 🙂 Egyes kutatások szerint, amikor az introvertálak sztereotipikus megjelenésére kérdeztek rá, a legtöbben pattanásos, szeplős, ijedt tekintetű embereknek írták le őket.

Sokan engem sem értenek meg, és nem tudják hova tenni, hogy miért mennék/ megyek haza hamarabb egy buliból, egy vacsoráról, és bár akármennyire szeretem a szeretteimet, miért válik csábítóbbá egy bizonyos idő elteltével a pizsamám gondolata.

Sok mindent, mint nyilvános beszéd, szereplés, magabiztos megjelenés, meg lehet tanulni, és az ember fel is veszi ezeket, ha ilyen környezetben mozog. Volt olyan, hogy egy hónapban több előadásom is volt, ráadásul konferencia és csapatesemények is arra a hónapra estek. Ami azt jelentette, hogy minden hétre több extrovertált oldalt kívánó esemény jutott, és én alig tudtam magamat “kipihenni az események között”. Nem fizikai fáradtság volt ez, hanem a túl sok ingert nem volt időm feldolgozni. Míg az extrovertálaknak jóval több külső ingerre van szükségük, ahhoz, hogy jól érezzék magukat, egy introvertált talán szívesebben fordítja a társas energiáit a szeretteire.

Az introvertált nem félénk, hanem túlstimulált, és ezért nem mer beszélni sokszor nagy társaságban, meetingeken.

Ami pedig nagyon elszomorít, hogy sokan nincsenek is tisztában azzal, hogy introvertáltak, és azt hiszik, hogy baj van velük. Mert vagy a világ vagy a környezetük ezt sugallja.

 

Akkor nézzünk néhány képet az Insta kihívásból.

Ha még csak most kapcsolódtál be, akkor itt egy kis háttérsztori, hogy honnan indult a kihívás, és miért szerveztük ezt meg a Frankfurtimesék Blog írójával, Gabival.

Nagyon jó kis beszélgetések indultak a posztok alatt, és jó volt azt is látni, hogy többeteket inspirált, és részt vettetek benne. Jó volt egy kicsit együtt mókázni, és sztorizni arról, hogy milyen az élet introvertáltként. 🙂

Beillesztem nektek ide a linket, ahol meg tudjátok nézni az összes nyilvános posztot. (Azért a nyilvánosakat, mert páran privát account-tal vettek részt a játékban, és azok nem elérhetőek a nagy közönség számára.) Akkor is elérhető ez a link számotokra, ha nincs Instagram profilotok. Jó olvasgatást! 🙂

 

TOP 4 Insta poszt az introvertált kihívásból:

Most pedig a TOP 4 posztot kiválasztom, és megmutatom nektek. (TOP 4 nem a like-ok száma alapján, hanem az alapján, hogy mennyire aktivizált benneteket.)

 

TOP 1 – Csoportosulni vagy nem csoportosulni:

Volt szó arról, hogy a Instagram és Facebook csoportosulós kihívásokat az introvertáltak jobban szeretik inkább kívülről szemlélni, volt arról szó, hogy kinek van extrovertált párja, és milyen mellette órákon keresztül az autóban ülni, volt arról szó, hogy mennyire tudunk elleni a fejünkben, és milyen az, amikor úgy erőltetnek beszélgetést, hogy éppen semmilyen lényeges mondanivalónk nincs. Katt a képre a részletekért.introvertalt szemelyisegtipus instagram kihivas3

 

TOP 2 – A csendről, az írásról, és a hallgatásról:

Az introvertált élete nem csak annyiról szól, hogy remeteségbe burkolózva elvonul és magában elmélkedik vagy ír. Hanem arról is, hogy hogyan éljük meg a baráti beszélgetéseket, és arról, hogy a hallgatás nem érdektelenséget vagy a vélemény hiányát jelenti. Katt a képre a részletekért.

 

introvertalt szemelyisegtipus instagram kihivas1

 

TOP 3 – A kultúrális különbségekről:

Arról elmélkedtünk, hogy vannak-e introvertált és extrovertált kultúrák, és többen meséltek arról, hogy a külföldi élet abban az adott kultúrában milyen hatással volt a személyiségükre. Katt a képre a részletekért.

introvertalt szemelyisegtipus instagram kihivas4

 

TOP 4 – A családról és gyermekeinkről:

Arról beszélgettünk, hogy ki nőtt fel csendesebb vagy hangosabb családban, és ez milyen hatással volt rá. A gyermekesek arról is meséltek, hogy ők kisbabájukon láthatóek-e már az introverzió és extroverzió jelei. Katt a képre a részletekért.

introvertalt szemelyisegtipus instagram kihivas2

 

Az introvertált kihívás tanulságai és tapasztalatai:

Nagyon élveztem, hogy többen összejöttünk és meséltünk. Érdekes élmény volt belelátni egymás világába, és szembesülni azzal, hogy bizonyos dolgokban nem vagyunk egyedül. 🙂

A kihívás is megmutatta, hogy milyen értékes tulajdonságokkal rendelkeznek az introvertáltak (is), viszont jó őket erre gyakrabban emlékeztetni. Az extrovertált ideál világában könnyű elfeledkezni arról, hogy a hallgatás vagy a mélyebben látás is lehet érték.

Bár nehezebben vesszük rá magunkat a csoportosulásra, tetszett ez a 10 nap, és megérte csoportosulni. Köszönöm mindenkinek a részvételt! A posztolóknak, a hozzászólóknak, az olvasóknak, a csendes figyelőknek! 🙂 Remélem számotokra is olyan tanulságos volt, mint számunkra Gabival. Ő itt számol be a kihívásról, sok-sok képpel, sztorival.

Tervezem, hogy írok még pár cikket az introvertáltságról Susan Cain könyvét felhasználva, hogy több tudományossággal mutassam meg a témát, hiszen tudom, hogy többünknek tényekre, adatokra és magyarázatokra van szükségünk. Úgyhogy stay tuned! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük