Március 21-én kezdtem el a 30 napos kihívást. A téma pedig a nagytakarítás MINDEN területen.

Első nap a telefonomon takarítottam. Volt mit rendbe tenni. A képek, a videók, az app-ok, a jegyzetek, a letöltött file-ok… Egy év alatt sok minden felgyűlt, a tárhely fogyott, a káosz nőtt…

“Nem szeretem a káoszt körülöttem, mert akkor bennem is káosz lesz.”

 

Social media app-ok:

mire hasznalod a telefont - 30 napos kihivas - y generacios coaching

Amikor egy éve megvettem a mostani telefonomat, úgy döntöttem, hogy nem kellenek rá social media app-ok, mert csak az időmet rabolnák. Nem kell rá Facebook, Messenger, Instagram, Viber, Whatsapp…

…De hamar változtak a dolgok.

Whatsapp-on és Viber-en tartom a kapcsolatot a külföldön élő barátaimmal. Tehát nem kérdés, hogy ezek felkerültek a telefonomra.

Aztán ott van a Facebook. A FB app-ot a mai napig nem töltöttem le, hanem csak web-es felületen nézek rá néha.

De a Messenger-t már le kellett töltenem, mert egy idő után a web-es felületen nem tudtam megnézni az üzeneteket, és ez eléggé elkezdett zavarni akkor, amikor hosszabb ideig voltam úton, és nem volt kéznél a laptop sem.

És ott van még a Groups, ami a Facebook-hoz tartozik. Van saját csoportom is, és vannak más kedvenc csoportjaim is. Sokszor csak ezen az App-on keresztül olvasom el a FB csoport posztjait, és akkor nem ragadok le a FB falon. Mert az véget nem érő görgetéshez vezet(het)…

Végül felkerült az Instagram is, pedig nagyon ellenálltam. Mi miatt győzött az Instagram? Tényleg próbáltam ellenállni, mert már a gondolat is idegesített, hogy vajon mennyi időt fog elvenni a más, hasznosabban eltölthető időmből. Dehát ha van egy blogom, és a célom az, hogy minél többen olvassanak, akkor fontos, hogy több felületen is megtalálható legyek. Így győzött az Instagram is. Eleinte alig használtam, heti kb. 1 képet tettem fel, csak azért, hogy legyen… Majd rájöttem , hogy szükség van rá. És onnan is jöttek már olvasók. 🙂 (Juhhúú!) 

Fent van még a Youtube app, de videókat inkább laptopról nézek.

Ezeken kívül még email-ezésre használom a telefont, ami legalábbis a social media – kapcsolattartás kategóriába tartozik. 

(Azért az döbbenetes, hogy az utóbbi hónapokban a családomon és férjemen kívül senki mással nem telefonáltam – olyan hagyományos módon, ami nem Viber, Skype, chat. Ti szoktatok még telefonálni?)

(Ja, és nem mindegyiknél van bekapcsolva a push notification – ne pittyegjen mindig! 🙂 )

 

Képek, videók:

mire hasznalod a telefont - 30 napos kihivas - y generacios coaching

 

A legbosszantóbb az, hogy van férjemnek és nekem is fényképezőgépe, amivel csodás és minőségi képeket lehet készíteni. Használjuk is azokat, HA utazunk. (És tényleg sok csodás képünk van! 🙂 )

De a hétköznapokon a telefonomat használom képkészítésre, videózásra. Mert mindig kéznél van. Mert egyszerűbb így. (Fontos számomra a minőségi tartalom, a minőségi képek, és próbálom megtartani az egyensúlyt.)

Vissza a nagytakarításhoz: rendbe tettem az összes képet és videót a telefonomon. Vagyis mindent átettem a laptop-omra, és egyelőre ott csücsülnek, és várnak arra, hogy a 30 napos kihívás alatt elérjek a laptop-om rendberakásához is. 

De most olyan szép rend van a telefonon!  Van rajta hely, gyors, és olyan minimalista! 🙂 (Imádom a minimalizmust!)

 

Még néhány hasznos app, ami maradt:

mire hasznalod a telefont - 30 napos kihivas - y generacios coaching

Van még néhány olyan app, amiket meghagytam, mint a Health a beépített lépésszámlálóval, (szeretem nézni, hogy egy nap mennyit megyek), a Podcasts, (szeretek podcast-okat hallgatni miközben úton vagyok), a Period Calendar, (mert jó látni, hogy mikor volt meg, és mikor kellene megjönnie),Notes, amibe feljegyzem a gondolataimat.

A Weather, a Voice Memos, az E-számkereső, a QR reader, a Calculator, Maps – van még pár ilyen apróság. 

 

Mi lesz a nagytakarítás után?

Most alig van app a telefonomon. Biztosan felfedezek majd újabbakat, de arra figyelni fogok, hogy azok hasznosak legyenek, és ne időrablók.

“Mert úgy fogom fel, hogy azért van telefonom, hogy az segítsen minden nap, hogy tanuljak, blogoljak, vagyis, hogy segítsen az álmaimat megvalósítani. Ezt pedig nap, mint nap szem előtt szeretném tartani.”

mire hasznalod a telefont - 30 napos kihivas - y generacios coaching

Mikor használom a telefonomat?

Nehéz volt azt a szokást kialakítani, hogy munka közben ne foglalkozzak a telefonommal. Mivel többnyire itthon dolgozom, és elég nehéz tartani a fókuszt, hogy haladjak a dolgaimmal. Ezért vezettem be azt, hogy sokszor nincs velem a munkaszobámban a telefon. Vagy ha ott van, akkor kikapcsolom rajta a wifi-t, hogy ne pittyegjen, vagy zizegjen. Ez segít, hogy ne zökkenjek ki munka közben, oda tudjak figyelni arra, amit csinálok. Mert nincs annál rosszabb, amikor éppen a flow-ból zökkent ki egy üzenet. 

 

Most te jössz!

  • Mennyi időt töltesz a telefonodon?
  • Mire használod a telefonodat?
  • Mikor használod leginkább a telefonodat?
  • Mi az, amin változtatni szeretnél?

 

Ha te is szeretnél részt venni a 30 napos tavaszi kihívásban, katt ide, vagy a lenti képre, és találkozzunk a Facebook csoportban. 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük