Ha ti is könnyen fellángoltok, lelkesedtek egy adott téma iránt, de aztán a lelkesedésetek olyan gyorsan megy, mint amilyen könnyen jött, akkor hátha segít, amiről mesélni fogok.

Nálam az egész január a tervezés jegyében telik.

Amennyire vissza tudok emlékezni, pár éve kezdődött nálam ez a trend, mégpedig azzal, hogy kitaláltam, nem decemberben és nem is január elején tervezem meg az évemet. Ehelyett az egész januárt azzal töltöttem, hogy minden nap leírtam, hogy aznap éppen mi lelkesített, mi töltött el örömmel, mivel akartam foglalkozni, és milyen gondolataim voltak a jövőmet illetően.

Január végén összesítettem az ötleteket, érzéseket, fellángolásokat, és elég könnyen összeállt a kép, hogy az év hátralévő részében min dolgozzak.

Azért tettem így akkor, mert azt éreztem, hogy mindenbe csak belekapok, ez is érdekel, és az is, ezzel is foglalkoznék és azzal is, de így semmi nem halad. Muszáj volt hátralépnem, és távolabbról szemlélnem, hogy mit szeretnék. Mert sok-sok minden érdekel, és legszívesebben mindennel foglalkoznék. De ez sokszor csak egy érzés, és amilyen könnyen jön a lelkesedés egy téma iránt, olyan sokszor el is tűnik, akkor, amikor elkezdek jobban elmélyedni benne.

Pontosan ezek miatt tart nálam tovább a tervezés, de, mint Project Manager tudom, hogy a tervezésen múlik minden. Ha rossz a terv, a kivitelezés is problémás lesz. Én pedig szeretném elkerülni azt, hogy már márciusban úgy érezzem, hogy az, amit kitaláltam, mégsem én vagyok. Kalkulálok azzal is, hogy az élet hoz új lehetőségeket, tehát mindig nyitott szemmel járok, és egy jónak tűnő új lehetőség miatt szívesen újratervezek, de semmiféleképpen nem azért szeretnék újratervezni, mert amit kitaláltam, már nem érdekel.

Miért szeretem az egész januárt tervezéssel tölteni?

Mert így biztosabban el tudom kerülni a fellángolásaim beépítését a tervbe. Hiszen gyakran előfordul nálam, hogy olvasok egy cikket, és annak hatására egy pillanat erejéig lelkessé válok, hogy “márpedig nekem azt a módszert ki kellene próbálnom”. Ha egy nap alatt készíteném el az éves tervemet, akkor az aszerint alakulna, hogy azokban a napokban, vagy órákban milyen hatások értek.

Viszont ha az egész januárt annak a megfigyelésével töltöm, hogy mit szeretnék, merre haladjak tovább, továbbá kutatásokat végzek, hogy milyen trendek várhatóak az idén, sokkal inkább kitisztul a kép egy hónap alatt.

Januárban az élet azért nem áll meg

Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy egész januárban, minden pillanatomban csak a céljaimat írom össze, és azok közül szelektálok. Az élet nem áll meg. 🙂 Nálam a január a pihenős hónap. Ez furcsa lehet, ha azt nézzük, hogy a december az igazi pihenős hónap, a szeretet, a lelassulás és a meghittség hónapja.

Azonban nálam a december a hajtásról szól, a munka is sok, és ott az érzés is, hogy még év vége előtt ezer dolgot el kell intézni. Rendszerint már csak beesek az ünnepekbe, fáradtan. December végén kezdődik az igazi lelassulás, és mivel a január nyugodtan, csendesen szokott indulni, január első napjaiban, heteiben van arra alkalmam, hogy csökkentsem a zajt, és meghalljam a belső hangomat.

Az előző évben megkezdett rutin és feladatok ilyenkor folytatódnak, de már mindent olyan szemmel teszek, hogy közben azt is vizsgálom, mi marad, és mi megy, min szeretnék az új évben változtatni.

Reflektálós, vizsgálódós, lelassulós hónap a január.

Olyan nyitott kérdésekkel indult az évem, hogy:

  • Mi legyen a tervezős Facebook csoport sorsa?
  • Mi legyen a coaching ülésekkel idén?
  • Mi legyen a DXN-nel?
  • Vajon mire lesz időm a házfelújítás és a projektmenedzserkedés mellett?
  • Vajon anyagilag mikkel tervezhetek, mikkel nem?

Ha decemberben megcsináltam volna a 2018-as év tervét, akkor biztosan sokkal pesszimistább, összecsapottabb lett volna, mint amit kipihentebben, felfrissülve, mindent távolabbról szemlélve fogok összerakni.

Amikkel mindenképpen számolni fogok:

A házfelújítás miatt marad a limitált idő.

A limitált idő miatt nem idén fogom megváltani a világot.

A limitált idő miatt kevés dolgot fogok vinni a projektmenedzserkedés mellett.

Megnézem, hogy mennyi időm lesz napi és heti szinten, és nem fogom túlzsúfolni az időmet. Mert azt már most tudom, hogy idén a sikerek hajszolása helyett sokkal inkább az egyensúlyon, a pillanatok megélésén, a “kevesebb több” elvén, és a megérzéseim meghallásán lesz a fókusz.

A 2018-as év fókuszpontjai:

A kevesebb több.

Lelassulás.

Megérzések.

Alapok.

Egyszerűség.

Ezek meg fognak jelenni abban is, hogy mit szeretnék a blogon, mit szeretnék a coaching-ban, mit szeretnék a DXN-ben, és mit szeretnék a magánéletben.

A következő lépések januárra:

Most, január közepe körül még a 2018-as terv formálódóban van, a fontossági sorrend alakulóban van. A következő kérdés pedig az lesz, hogy hogyan fogom a fenti kulcsszavakat, mondatokat átvinni a gyakorlatba, és aztán megvalósítani mindent, amit kitalálok.

Most ti jöttök!

Megterveztétek már a 2018-as évet? Hogyan terveztek? Mennyi idő alatt tervezitek meg az évet?

Ti mire fogtok fókuszálni idén?

Meséljetek! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük