Segítségetekkel elkezdtem összegyűjteni a legnagyobb félelmeket, kétségeket, kételyeket a tervezéssel kapcsolatban. Arra gondoltam, hogy nagyon rövid bejegyzésekben megválaszolom ezeket, vagy legalábbis reagálok rájuk. Nagyon sokat lehet a tervezés témáról beszélni, ezért is szeretném apró darabokra szedni. Így talán befogadhatóbb. A tervezésnél is az apró lépések a legfontosabbak, akkor miért ne szednénk apró darabokra magát a témát is. 🙂

Egy kérdőívben kezdtem el összegyűjteni a gondolataitokat, kérdéseitiket, tapasztalataitokat a hosszú távú tervezéssel kapcsolatban. (Ha még nem töltötted ki a kérdőívet, itt megteheted. Köszönöm!) Íme az egyik gyakori kérdés, és a hozzá kapcsolódó válaszom. 

 

Tervezni nehéz:

„Tervezni nehéz. Hiszen úgyis minden változik, és akkor a terv elavul. Akkor mi értelme annak, hogy tervet készítsek?”

Nem vagyok az a típus, hogy bárkit is meggyőzzek arról, hogy tervezni fontos és jó. Inkább abban hiszek, hogy a belső meggyőződés az, ami számít, tehát az a legjobb, ha mindkét utat kipróbálod: tervezve haladni és tervezés nélkül haladni. Vagyis legyen egy olyan időszak, amikor egyáltalán nem tervezel. Egy hosszabb időszak lenne az ideális, akár több hét vagy pár hónap, de talán pár nap is elég a tapasztalatok leszűrésére. 
Vagyis pár napon keresztül felejtsd el a listákat, a tervet, a teendőket, és csak csináld azt, ami eszedbe jut, amikor eszedbe jut. Természetesen a szokásos munkáid mellett. Figyeld meg, hogy mennyire úszol el a feladataiddal, időddel, és a nap végére mennyire vagy fáradt, vagy mennyire érezted a napot hatékonynak, eredményesnek.
Majd ennek a teszt időszaknak a végén, egy este ülj le és tervezd meg a másnapodat. Zárj ki minden zavaró tényezőt, csak a másnapi időbeosztásoddal, feladataiddal foglalkozz. Célozz meg egy érdekes napot, egy kihívásokkal teli napot. Legyen benne valami plusz, valami izgalmas is. Írj le mindent részletesen. Szánj erre az egészre 30 percet. Majd cselekedj másnap a leírtak szerint.
Végül figyeld meg a másnap tapasztalatait is. Mennyire érezted magad hatékonynak aznap, vagy fáradtnak a nap végére? Elúsztál-e a feladatokkal? Valószínűleg nem ment minden a terv szerint, ami nem is baj.
Majd legvégül képzeld el, hogy hol tartanál 1 év múlva, ha mind a 365 napod olyan lenne, mint a teszt időszak első részében, vagy a tesztidőszak legvégén.
Ha úgy érzed, hogy ez mind túl sok, hogy kísérletezz, szűkítsd le az egész tesztidőszakot mindössze 2-2 órára. Csinálj 2 órát, amikor csak úgy “elvagy”, és azt csinálod, ami eszedbe jut. Majd tölts el 2 órát úgy, hogy előtte 10 percet arra szántál, hogy összeírd a feladatokat arra a 2 órára. Melyik blokk hogyan sikerült? Melyik volt érdekesebb, eredményesebb?

 

Igen…, a tervezés nehéz. De most jön a lényeg:

Nem is maga a terv az, ami fontos, hanem az a kép, amit ad, amit mutat számodra a jövődről. A következő 2 évről vagy 3 hónapról. A terv újraolvasása segít felidézni ezt a képet, ami sokkal könnyebbé teszi a döntéshozatalt vagy a választást több dolog közül a mindennapokban. Pont ezért nem számít az, hogy végül a terved változik-e vagy sem. Mert amíg a lírtak szerint haladsz, addig látod, hogy merre haladj, mert ott a KÉP előtted.

Most te jössz!

Ki fogod próbálni? Ha kipróbálod, mindenképp mesélj a tapasztalataidról, nagyon kíváncsi vagyok!

 

A májust arra szánom (a szokásos munkáim mellett), hogy összeállítsak egy online tanfolyamot a hosszú távú tervezésről. Amint elérhető lesz a tanfolyam, szólni fogok a Facebook oldalamon, Instagrammon és a Facebook csoportban is, biztosan az is hasznos lesz számodra. Hamarosan jön a következő gyakori kérdés a tervezéssel kapcsolatban. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük