Ebben az évben csináltam már néhány 30 napos szokásátalakító kihívást, és megosztottam veletek, hogy milyen szokásaimon változtattam. Ez az ötlet is csak úgy jött. Mikor elkezdtem, nem tudtam, hogy milyen lesz a fogadtatás, lesz-e rá érdeklődés. De szerettétek. Sőt, mostanában kérdeztétek is, hogy mikor lesz a következő.

Tadááám: MOST! 🙂 November 21-től indul a legújabb, és az idei utolsó 30 napos kihívás. DE, ezt most veletek szeretném végigcsinálni.

Új szokást fogunk kialakítani. Azonnal elmesélem, mi lesz a téma. De előtte elmesélem, hogyan született az ötlet.

 

5 dolog ihlette a témát

1. Az írás és a blogom

Mióta létezik a blogom, 70 cikket írtam. Sok témát érintettem: utazás, életstílus, egészség, y generáció, életcél, tervezés, otthonról dolgozni.
Mind-mind olyan témák voltak, amik érdekelnek. Visszanézve pedig jó látni, jó olvasni, hogy 1 éve, másfél éve miken gondolkodtam.

2. Seth Godin gondolatai az írásról és az önismeretről

Seth Godin a világ egyik legnépszerűbb marketing-blogjának írója, és nagyon okos könyvei vannak. Napi szinten írja a blogját, és ő a következőt vallja:

„Akkor is írnék minden egyes nap, ha senki nem olvasná. Szerintem mindenkinek írnia kellene. Megmondom miért. Ha előre tudod, hogy holnap majd mondanod kell valamit valamiről, amire rájöttél, vagy valamiről, ami másoknak segíthet, akkor kitalálod, mi legyen az, véleményt alkotsz. És ha napról napra, hétről hétre átgondoltan vizsgálod a világot, nem tehetsz róla, akaratlanul is jobb leszel abban, amire törekszel. Nem értem, miért nem csinálják ezt az emberek.” (Seth Godin)

Érdemes ezt a videót megnézni Seth Godin gondolatai miatt»». Én már párszor megnéztem. 🙂

3. Ti is ihlettétek! 🙂

A blogomnak és a Facebook oldalamnak köszönhetően olyan sok érdekes és inspiráló személy került az életembe. Mikor beszélek veletek, sokszor látom, hogy míg nekem teljesen normális és természetes az, hogy kb. általános iskola óta naplót írok, elemzem magamat, összegzem a tanulságokat, sokan nem csináljátok. Pedig kiváló módszer ez saját magunk megismerésére, gondolataink és érzéseink megértésére.

4. Egy projektmenedzsment tréning: Agilis projektmenedzsmentről tanultam a héten

Az Agilis projektmenedzsment módszer szerint rövid távú tervek vannak (sprinteknek hívják őket, például egy hét), és a lényeg az, hogy szoros utókövetés zajlik minden egyes nap. Úgy kezdi a csapat a napot, hogy átbeszélik a következő kérdéseket:

 • Mit csináltam tegnap?
 • Mit fogok ma csinálni?
 • Milyen akadályokkal találkozhatok a mai nap során, és, hogyan kerülhetem el ezeket?

Ezt a reggeli megbeszélést ‘huddle’-nek hívják, ami az amerikai fociból származó fogalom: vagyis a meccs előtti gyűlés ez, amikor a csapat összedugja a fejét, gyors tanácskozás következik, és aztán HAJRÁ, kezdődhet a játék!

5. Ez a hetem nagyon NEM úgy sikerült, ahogyan elterveztem

Csodásan megterveztem mindent úgy, hogy minden, tényleg MINDEN beleférjen 1-1 napomba, amiket kitaláltam. A terv szerint bár sűrű volt a program, mégis megvalósítható.

DE! Két napom is úgy telt, hogy már délelőtt mindenféle furcsa dolog történt velem, ami végül felborított mindent. (A sztori nagyon vicces, de már így is olyan hosszú ez a bejegyzés, hogy nem tudom elmesélni…)

Először bosszankodtam, hogy MIÉRT velem történik ez? MIÉRT ma, MIÉRT most? Ez 2 percig tartott, és mivel szép napsütéses idő volt, hirtelen gondoltam egyet: „most már nézzük meg mi lesz a vége, milyen irányba alakítja a SORS a szálakat.”

Ugye ismerős az a helyzet, amikor semmi nem sikerül, és jobb inkább nem küzdeni? Így történt az, hogy nem küzdöttem, csak kíváncsian átadtam magamat az eseményeknek.

Végül úgy alakult, hogy szuper napok voltak ezek, sok új lehetőséget vettem észre, és nagyon boldogan zártam a hetet. 🙂

Amit viszont ezen a héten megtanultam:

„….nem kell mindig ragaszkodni ahhoz, amit kitaláltunk. Ha valami mégsem a tervek szerint megy, akkor rugalmasan váltani kell. Mert a PROBLÉMA, a KUDARC valójában LEHETŐSÉG, ami ki tudja milyen izgalmas dolgokat tartogat a számodra végül.”

 

Ugye már kezd túl bonyolult lenni a mese az előzményekről?

(Igen…, én is kezdem elveszíteni a fonalat…) 🙂

Lássuk tehát a feladatot!

 • 30 napon keresztül írni. Minden egyes nap.
 • Méghozzá, a következő kérdésekre válaszolni a nap végén:
  • Milyen jó dolgot tettem ma? VAGY Mit tettem ma a célomért?
  • Milyen kudarcot éltem ma át, és mit tanultam belőle?
  • Mit fogok holnap másképp tenni?

Hogyan kapcsolódik a feladat a fent leírtakhoz?

Ez alatt a 30 nap alatt ki fog alakulni, hogy tudatosan tekints a cselekedeteidre. Látni fogod, hogy már nap közben is azt fogod figyelni, hogy majd este mit írj le, mint tanulságot. Végül ez a folyamatos megfigyelés és reflektálás beépül a napjaidba, ami sokat segíthet az önismeretben. Hiszen a delphoi jósda is megmondta: ISMERD MEG ÖNMAGAD!

 

Velem tartasz? 🙂 Akkor nézzük további 3 segítséget a feladathoz:

1. Szokáskialakító munkafüzet: A szokás kialakításában segít ez a munkafüzet.

Ha megadod az email címedet itt, már küldöm is:

(A munkafüzet átmenetileg nem elérhető, mert frissíteni szeretném.)

 

2. Mikro-blogolós platform: TUMBLR

 • Itt írhatsz naplószerűen, álnév alatt is. Ez az én oldalam»» (Amint elkezdődik a kihívás, itt fogom publikálni a nap végén a gondolataimat.)
 • Nagyon egyszerű a platform, kb 15 perc létrehozni a saját mikro-blogunkat. Nincs szükség bonyolult design-ra sem, hiszen a lényeg úgyis az írás.

3. Zárt Facebook csoport: 

Katt ide, vagy a képre. November 21-én kezdünk. Újabb kihívást indítok a 2016-os novemberi után: Március 21-én kezdünk. Hamarosan találkozunk! 🙂

Ha szeretnél csatlakozni, akkor katt ide»»» 

Készen állsz?

November 21-én kezdünk! 🙂 Újabb kihívást indítok a 2016-os novemberi után:

Március 21-én kezdünk. 🙂

Milyen szép Karácsonyi ajándék lesz magadnak magadtól egy hónapnyi írás. Én már tudom, hogy a végén nagyon-nagyon büszke leszel magadra, hogy ezt végigcsináltad, és a gondolataidra, amiket leírtál, amikre rájöttél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük