Réges-régi barátnőmmel beszélgettünk.

Csilla, mesélj már erről a dologról, amit csináltok. A vállalkozásotokról.

Így meséltem a DXN-ről, hogy mit csinálok, hogy miért kezdtem, milyen céllal, majd ezekkel a gondolatokkal zártam a monológomat:

…és annyira izgi, mert bár időt vesz el, és sokat kell tanulni, fejlődni, mégis rengeteg új helyzettel találkozom. Néha elfáraszt, mégis annyit tanulok belőle! Egy teljesen új világot fedezek fel, és ez nagyon lelkesít!

Barátnőm végighallgatott, majd azt mondta:

Annyira birom benned azt, hogy így állsz mindenhez! Én mindig mindentől félek, nem merek semmit újat elkezdeni, semmi újat csinálni, és minden fáraszt.

Tovább beszélgettünk, elemeztük, hogy mitől érezheti így magát, és arra jutottunk, hogy ÖSSZESSÉGÉBEN fáradt. Kell neki egy hobbi, ami feltölti.

DE! A szabadidő helyes eltöltését is tanulni kell, főleg akkor, HA a mindennapok elfárasztanak, elvesznek energiát, már semmihez sincs kedved, semmi újhoz, mert az az első gondolatod, hogy “félek”, “fáradt vagyok”.

Nem pihenünk sokat. Rohan a világ, és mi is rohanunk vele. Próbálunk helytállni, megfelelni, ide-oda forgolódni, hogy jól csináljuk, amit csinálunk. Hajlamosak vagyunk ebbe belefásulni, belesavanyodni.

Mit teszünk sok esetben, ha már túl fáradtak vagyunk?

Keresünk pár szabadidős tevékenységet, ami majd feltölt. Rohanunk munka után jóga órára, edzőterembe, vagy fotós tanfolyamra, és késő este érünk haza. Rendbetesszük a konyhát, felkészülünk a másnapra, és beesünk az ágyba. Párunkkal, szeretteinkkel türelmetlenek vagyunk, nincs kedvünk semmihez. Hiába az a sok hobbi.

Ez így, ebben a formában nem feltöltődés, és így nincs sok értelme. Ilyenkor érezzük azt, hogy: “Én szeretem a jógát/ én szeretek fotózni, de most valahogy nincs kedvem hozzá.”

Szoktál olyat csinálni, hogy munka után csak végignyúlsz az ágyon, kellemes zenét hallgatsz, és csak fekszel?

Vagy olyat, hogy egy nagy bögre kávéval, kakaóval, vagy teával csak ülsz, és iszogatsz, és szagolod az italodat, és nem csinálsz semmit?

Barátnőm szomorúan rázta a fejét. Nem szokott megállni.

Lassítani kell.

Még több tevékenységgel felgyorsulunk, és tovább rohanunk. Először tanuljunk meg lassítani, néha csak magunkkal foglalkozni, utána jöhetnek a hobbik, szabadidős tevékenységek, amik már nem fárasztanak, hanem feltöltenek. Mert már tudjuk, hogy ha pihenni kell, akkor csak megiszunk egy finom kávét, teát, meghallgatjuk a kedvenc számunkat. És már tudjuk, hogy mikor és hogyan kell lassítani.

Így tud lelkesíteni és örömet okozni valami, amit szabadidősben csinálsz.

Te hogyan lassítasz, mik a jól bevált trükkjeid? 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.