Emlékszem kislány koromból, hogy a felnőttek mindig valami számomra megfoghatatlan szót emlegettek. Azt mondták, stresszesek, én pedig, mint a gyerekek általában, szerettem volna a felnőttekhez hasonlítani. Így a stressz szót is ahhoz kötöttem, hogy ha a felnőttek stresszesek, én is szeretnék stresszes lenni. Csak jó lehet, ha annyiszor hallom. 🙂 🙂

Hallgattam egy szuper előadást arról, hogy hogyan élünk mi, fiatalok. Az előadó William volt Malajziából, a korábbi cikkből megismert Jane Yau Ganoterapeuta fia.

William Yau-incze-csilla-dxn-egeszsegtudatossag-ganoterapia

 

A fiatalok nagyon tudnak hajtani.

William azzal kezdte az előadását, hogy mi, fiatalok nagyon jók vagyunk abban, hogy csináljunk valamit. Ha saját boldogulásunkról van szó, és saját életünk kialakításáról, akkor ezeket előtérbe helyezzük, és nagyon tudunk hajtani. Azonban ha az egészségünkről van szó, az valahogyan mindig valamilyen másodlagos, harmadlagos, vagy sokadik szempont.

William Yau-incze-csilla-dxn-egeszsegtudatossag-ganoterapia2

Rohanunk egész nap, nincs időnk tápláló ételt fogyasztani, késő estig dolgozunk…, és még sorolhatnám.

Nézz a tükörbe, és válaszolj ezekre a kérdésekre:

  • Kifáraszt a munka?
  • Állandóan fáradt vagy?
  • Nincs életenergiád?
  • Gyakran betegszel meg?
  • Van más súlyos problémád?
  • Rosszul alszol?

A rossz szokásaink között szerepelnek:

  • éjszakázás, egészségtelen életmód
  • ivás, dohányzás
  • függés az elektromos kütyüktől
  • helytelen étkezési szokások

Ami az elektromos kütyüktől való függést jellemzi, William szerint Európában jobb a helyzet, míg Malajziában nagyon gyakori látvány, hogy az étteremben randizó párok a telefonjukon keresztül beszélgetnek, vagy vallanak szerelmet egymásnak. Nem hiszem, hogy ezért a látványért el kell menni Malajziáig, biztosan láttatok már ti is hasonlót. 🙂

Pedig mi vagyunk a jövő generációjának az alapjai.

Azonban az életmódunknak köszönhetően, amik régen a nagyszülők problémája volt, az ma már a mi korosztályunkban is jelen van: agyvérzés, rák… Ugye, egyre több ilyen esetről lehet hallani. 🙁

Ha már követtek egy ideje, tudjátok, hogy fontos számomra az egészség, és az egészségtudatosság. Legalábbis az elméleti tudásom elég nagy, tudom, mit és hogyan, mikor érdemes enni, inni, csinálni. Na de sikerül szerintetek mindezt betartanom?

Nehéz, gyakran magával ragad a “még ezt befejezem, na még egy kicsit…” érzés, amikor nem tudok felállni, nem tudom a munkát abbahagyni, mert annyira benne vagyok, annyira élvezem. De pár dolgot szerencsére már sikerült beépítenem az életembe.

Nézzük, mik azok, amiket reggelente megteszek.

Felkelek, és megiszom egy nagy pohár vizet, és ezzel együtt beveszem a ganodermát és a spirulinát is. A ganoderma erősíti az immunrendszert, valamint méregtelenít, a spirulinában pedig minden megvan, ami szükséges egy szervezet számára. Ezért is adják sok esetben alultápláltaknak, vagy hívják az ‘asztronauták eledelének‘. A nagy pohár víz segít beindítani az emésztést.

reggel1-viz-ganoderma-dxn

Majd odateszem a vízforralóban a vizet a reggeli ganodermás kávémnak, és gyakran készítek valamilyen gyógyteát (cickafark, zsálya, körömvirág vagy csalán) is, amit a délelőtt folyamán elkortyolgatok. Ezek gyorsan megvannak, hiszen míg a víz forr, tudok pakolgatni, mosdóba menni, vagy elvégezni pár nyújtógyakorlatot, vagy pár ugrálást. Csak, hogy meginduljon a vérkeringés. Azért ilyenkor már jobban szoktam magamat érezni. Erre nem is kell túl sok idő, rákészülés, sokszor a fürdőszobában teszem ezt meg, a tükör előtt, akár fogmosás közben. Nem mindig van időm, vagy szánok időt reggelente komolyabb mozgásra. Igen, ebben még van mit fejlődnöm.

Eleinte mindig kimaradt valami a fentiek közül, mert rohantam, vagy fáradt voltam. Aztán szépen lassan azt vettem észre, hogy mind beépült a reggeli rutinba, és ma már nem kerülnek ezek sok időbe, percek alatt megvannak, és mégis tettem valamit az egészségemért.

Reggel-Kave-Gyogytea-Nyujtas-Torna

Ha itthon vagyok, és nem rohanok éppen valahova, reggelizek is. Általában valamilyen pirítóst, tökmagolajjal, olívaolajjal, zöldséggel. Vagy egész délelőtt gyümölcsöt eszem, és gyógyteát iszom. Én már nagyon megszoktam a gyógyteák ízét, kifejezetten jól esnek, frissítenek, és kívánom őket. Bár bevallom, tinikorom óta fogyasztom őket, akkor még édesanyám hatására kezdtem, azóta már napi rutinná vált.

Így indul egy napom. A nap folyamán már nehezebben sikerül tartanom a rendszeres étkezést, magamra kell parancsolni, hogy miközben a munkába belelendülök, egyek rendesen, ebédeljek, uzsonnázzak. A vacsorával szerencsére nincs gond, mert az nálunk mindig családi esemény. Párommal a közös vacsi az egyik legjobb rész a napban. 🙂

Mit vigyél haza ebből a cikkből?

Szépen lassan alakíts ki magadnak egy napi rutint, aminek része az egészségtudatosság. Mert ezt nem lehet elég korán kezdeni. Hogy könnyű-e? Nem, nem könnyű, nekem sem megy mindig, még én is tanulok ezen a téren. Mert nem elég valamiről olvasni, a gyakorlatban is csinálni kell. Észre fogod venni, hogy ha akár csak kis lépésekben haladsz, pár hónap alatt egészen sok mindent be lehet építeni a napba.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.