Ismerős az az érzés, hogy a nap végére azt érzed, hogy mennyi mindennel foglalkoztál ma, de összességében nézve alig haladsz előre és alig érsz el sikereket?

Főleg, ha otthonról dolgozol, mert akkor még könnyebben szétcsúszik minden, és csak FOLYIK az IDŐ.

Modern világunk nagy-nagy ELŐNYE az, hogy minden elérhető, tele vagyunk információval.

Modern világunk nagy-nagy HÁTRÁNYA pedig éppen az, hogy minden elérhető, tele vagyunk információval. 🙂

Megmérted már valaha, hogy mennyi időt töltesz azzal, hogy blogokat, hírleveleket olvasol (apropó blogolvasás…most magam ellen beszélek… 🙂 , de még ne menj el!), vagy a sok-sok elérhető tréning valamelyikébe kezdesz bele?

 

Itt az én történetem:

Kb. tavaly ilyenkor észrevettem, hogy mennyi időt töltök azzal, hogy hírleveleket, cikkeket olvasok (nem folyamatosan, hanem ébredés után, reggeli közben, utazás közben). Összesen napi 2-3 órát is képes voltam azzal tölteni, hogy ilyen-olyan tippekről olvasok, videókat nézek. Mivel sok téma foglalkoztat, így az elolvasott cikkek száma, és a megnézett videók száma is nőtt a témákkal. Napi 2-3 óra! :S Ehhez még hozzájött az is, ha elalvás előtt is valamilyen “okos” könyvet olvastam. Az már napi 3-4 óra. Belegondolni is rossz. Most sem értem, hogy hogyan fért ez bele az időmbe.

Ilyenkor látszik, hogy mennyi ÜRESJÁRAT akadhat egy napban. Ami csak úgy ELTELIK. ELSZALAD. ELREPÜL.

Nem mondom, hogy az a napi kb. 3 óra, ami olvasással, videónézéssel, akár tréningekkel telt, nem volt hasznos. Mindenképpen hasznos volt, hiszen inspirálódás, motiváció, tanulás, fejlődés céljából történt.

De… elmesélem, hogy nálam hova vezetett ez:

Attól eltekintve, hogy sok időt elvesz az, hogy beszippant a túl sok információ, nálam a következő pontokat produkálta:

 • Előjött bennem az az érzés, hogy “MI VAN, ha valamiről lemaradok???
 • Előjött bennem az, hogy “Mi van, ha éppen MA, MOST valaki olyan témáról ír, amire nekem ÉPPEN MOST szükségem van, és ha nem olvasom el azt a cikket/ nézem meg azt a videót, akkor MOST fogom elmulasztani azt a pillanatot, hogy rájövök a TITOK kulcsára.
 • Előjött bennem egy frusztráló érzés is, hogy “annyi mindent nem tudok még… bezzeg ő és ő és ő már tudja, hiszen erről ír, erről beszél.”
 • Egész nap mennyi okosságot olvastam/ néztem/ tanultam, és a nap végére azt éreztem, hogy “ok…, de közben nem haladtam a saját dolgaimmal.”
 • És a legrosszabb a HASONLÍTGATÁS…: “Ő sokkal jobb, előrébb jár, már mennyi mindent elért, bezzeg én…”

Már biztosan sikerült átadnom az érzést, hogy mennyire rossz hatással tud lenni a rengeteg információ, ami elérhető modern világunkban.

Miután megfigyeltem magamban és azonosítottam ezeket az érzéseket, kerestem a megoldást hónapokon keresztül.

Végül nézzük, nekem mi segített:

1. Láss tisztán, ha túl sok az információ:

Ha minden érdekel, mindent elolvasol, minden tréningbe belekezdesz, és tényleg mindent-mindent befogadsz, akkor elveszik a FÓKUSZ.

“Ahol a fókusz, ott az energia.”

Ebben az segít, ha tudod, hogy merre haladsz, mi a célod, mik a céljaid.

Mielőtt elolvasnál egy újabb cikket, vagy elkezdenél egy újabb online tanfolyamot, vagy letöltenél egy újabb ebookot, kérdezd meg magadtól:

 • Ez kapcsolódik a célomhoz?
 • Ez kapcsolódik a heti/ havi fókuszomhoz?
 • Erre MOST tényleg szükségem van, vagy ez inkább a “Még jól fog jönni” / “Ki tudja mikor lesz még jó.” kategória?
 • Befejeztem már az előző online tanfolyamot, vagy még folyamatban van?

2. Válogass, hogy KITŐL olvasol:

Nem kell mindenkitől mindent befogadni, csak mert a téma éppen érdekesnek tűnik.

Én már csak pár embert követek, akik tényleg nagy-nagy hatással vannak rám.

Sok hírlevélre iratkozok fel még mindig, de 1-2 hírlevél után, ami nem köt le, le is iratkozok.

Nem azért, mert az illető rossz abban, amit csinál. Hanem mert hiányzik a kémia. 🙂 Például nekem nem jön be a stílusa, nem sikerül engem megszólítania, hiába ír nagyon okos, hasznos dolgokról.

3. Válogass, hogy MIRŐL olvasol:

Blogok…hírlevelek… Az is előfordul, hogy azoktól sem olvasok el mindent, akiket nagyon szeretek, és követek. Itt visszakanyarodunk az ELSŐ PONThoz: vagyis, hogy nem olvasom el, ha a téma éppen nem illeszkedik abba, amit én éppen csinálok, amire éppen fókuszálok.

Ezt ilyenkor próbálom úgy felfogni, hogy “sebaj, majd ha aktuális lesz a téma, úgyis újra a szemem elé kerül.”

4. Linkek elmentése későbbre:

Ha valami nagyon aktuális és nagyon érdekel, akkor elmentem a linket a könyvjelzők közé. Van egy olyan mappám a könyvjelzők között, hogy ÁTNÉZNI. Hetente egyszer szoktam ide benézni, és elolvasni azokat a cikkeket, amik összegyűltek. Leginkább péntek délelőtt vagy délután, ha jobban ráérek. Ilyenkor nézek be a kedvenc Facebook csoportjaimba is, és futom végig, hogy “miről maradtam le.”

Szeretem ezt az időt, és mindig alig várom! Egy finom kávéval vagy teával leülök, kényelmesen elhelyezkedem, és elkezdek olvasni.

5. Napi inspiráció és motiváció:

A pénteki olvasós 1-2 óra mellé még szoktam reggelente egy fél órát azzal tölteni, hogy olyan cikkeket vagy okos könyvet olvasok, ami lendületet, motivációt, inspirációt ad a naphoz.

6. Elalvás előtt:

Le kellett magamat szoktatni arról, hogy elalvás előtt még a tableten az ágyban a Facebook falát nézegetem, vagy cikkről cikkre kalandozom.

Elalvás előtt regényeket olvasok, mert kell valami teljesen más, ami nem kapcsolódik a napjaimhoz, ami kiűríti a fejemet, hogy elalvás előtt már ne a munkára gondoljak.

Túl sok szabály van az életemben?

Amikor megírom a rutinnal, szokásokkal, hatékonysággal kapcsolatos tippjeimet, mindig végigfut az agyamon, hogy vajon úgy tűnhet, hogy túl sok a szabály az életemben?

A válasz IGEN és NEM. 🙂

Olyan szabályokat bevezettem, amik engem támogatnak, amiktől hatékonyabb, kipihentebb, tudatosabb, motiváltabb, inspiráltabb vagy fókuszáltabb vagyok. Mert tudom, hogy ha ÉN nem kontrollálom a dolgokat, akkor ők fognak engem irányítani.

Viszont figyelek arra, hogy ne legyen ez robotszerű, frusztráló. Mindig a szemem előtt van az, hogy jól érzem-e magam valamitől, vagy jól esik-e, és van-e kedvem hozzá.

Összefoglalva:

A túl sok információ már mindennapjaink része, és könnyen bele tudunk feledkezni abba a sok-sok oldalba, amire rátalálunk, miközben elkezdünk egy témában olvasni. Észre sem vesszük, hogy közben telik az idő, és, hogy már milyen sok ideje csak a telefonunkat nézegetjük, vagy a laptopon olvasgatunk. A nap végén pedig rájövünk arra, hogy ma sem haladtunk túl sokat.

Találtam pár dolgot, ami nekem segít kontrollálni azt az időt, amit az interneten töltök. Nem 100%-ban sikerül betartanom, de sokat segít abban, hogy ne follyon ki az idő a kezeim közül, és haladjak a feladataimmal. Lehet, hogy az én tippjeim nálad is működnek, lehet, hogy nálad más dolgot kell kipróbálni. Mindenesetre ha úgy látod, nem haladsz a feladataiddal, érdemes megnézni, hogy nem amiatt van-e, hogy elveszel a sok-sok információban, cikkben, oldalban, képben, videóban….stb.

MOST TE JÖSSZ!

 • Mesélj, te hogyan kezeled azt a sok információt, ami nap, mint nap körülvesz bennünket?
 • Van jól bevált tipped?
 • Sikerül kordában tartanod az információáramlatot, vagy nem is gondolkodtál még azon, hogy kordában tartsd?
 • Naponta mennyi időt töltesz a random olvasgatással? Ezt soknak tartod?
 • Ha ezt soknak tartod, mi mást tudnál helyette csinálni?

Írd meg a kommentben, hogy hogyan éled ezt meg, és hogyan kezeled.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük